05 July, 2014

sakit tulang belakang atau OSTEOPOROSIS baiki dengan OSTEMATRIX

bismillah. 

entry kali ni berbunyi tentang osteoporosis. sebagai seseorang yang majornya kepada doktor bangunan tidak menyekat saya untuk belajar tentang kesihatan. osteoporosis... apa tu? dengan erti kata lain, sakit tulang. sakit tulang mcmana?

osteoporosis ni terjadi bila tulang kita kehilangan jisim dan berat. senang citer, banyak lompong2. haaa tgk gamba ni.


boleh nampak beza tulang org yang normal atau pun mengalami osteoporosis. osteoporosis ni menyakitkan dan sangat sangat berisiko untuk patah. percaya atau tidak? percayalah. lagi2 org yg x suka minum susu tu... jaga jagaaaaaa....

penyakit ni ada kelas kelas dia. 

boleh jadi primary jenis 1, primary jenis 2, ataupun secondary. 
buat kaum wanita, ketahuilah anda bahawa osteoporosis ni lebih mudah menyerang anda lebih lebih lagi setelah menopause. itu,,, primary jenis 1 ataupun nama omputeh dia, postmenopausal osteoporosis. 

primary jenis 2 osteoporosis atau osteoporosis 'nyanyuk' berlaku sekitar umur 75 dan boleh menyerang wanita dan lelaki dgn ration 2:1

secondary osteoporosis boleh menyerang pada bila bila masa dan umur dan boleh menyerang lelaki dan juga perempuan sama rata. 

risiko penyakit ni boleh dikurangkan dengan lifestyle hidup seperti melalui diet, exercise dan elakkan dari terjatuh. 
perbezaan org yang normal dan mempunyai osteoporosis



Faktor-faktor risiko:
 1. Pengambilan kalsium yang rendah.
 2. Merokok
 3. Gangguan makan e.g anorexia neruosa
 4. gaya hidup tidak aktif
 5. Pengambilan alkohol yang berlebihan
 6. ubat kortikosteroid
Ujian dan diagnosis - kepadatan mineral tulang (BMD)
Rawatan dan Dadah :
Rawatan osteoporosis adalah berdasarkan gabungan ketumpatan mineral Bine dan faktor-faktor risiko pesakit.
Ditunjukkan dalam pesakit dengan:
 • Semua wanita putus haid yang mempunyai fraktur vertebra osteoporosis.
 • BMD nilai konsisten dengan osteoporosis (7 skor lebih buruk daripada atau sama dengan -2.5)
 • BMD nilai 7-skor dari -2,0 -2,5 ditambah sekurang-kurangnya salah satu daripada faktor-faktor risiko berikut untuk patah (selain daripada tengkorak, tulang pergelangan kaki muka, jari dan kaki) sejak menopaus dan sejarah keretakan pinggul pesakit.
Dadah yang digunakan adalah seperti berikut :-
 1. Biphosphonates
  • Alendronate (Fosamax)
  • Ibandronate (Bonviva)
  • Risedronate (Actonel)
  • Zoledronate (I/V Aclasta)
 2. Strontium Ranelate (Protaxos).
 3. Raloxifene (Evista) - Ia adalah modulotor reseptor estrogen yang selektif (SERMS).
 4. Pesakit juga perlu mengambil makanan tambahan kalsium dan vitamin D pada masa yang sama mengambil ubat untuk osteoprosis.

Tulang kita sentiasa membina dirinya sendiri dengan membuang tulang lama (penyerapan tulang) dan menggantikannya dengan tulang baru (pembentukan tulang). 

Sambil usia anda meningkat dan terutamanya setelah mengalami menopaus, tulang anda akan terhapus lebih cepat daripada terbina. Osteoporosis berlaku apabila penyerapan tulang berlaku lebih pantas dari pembentukan tulang dalam jangka panjang. 

Bagi wanita selepas menopaus, penyerapan tulang semakin cepat kerana kejatuhan tahap estrogen, iaitu sejenis hormon yang melindungi tulang.

Rawatan bagi osteoporosis bertumpu kepada menghalang proses penyerapan tulang, meningkatkan pembentukan tulang atau kedua-dua tindakan ini digabungkan, lalu memperbaiki kualiti dan ketumpatan tulang. Dalam kata lain, sesetengah rawatan direka untuk melambatkan proses penghapusan tulang manakala yang lain pula untuk membina tulang.

Bifosfonat

Rawatan yang paling banyak digunakan adalah bifosfonat, iaitu ubat anti-penyerapan. Bifosfonat mengurangkan proses penyerapan tulang, dan pada masa yang sama, menyimpan dan mengekalkan ketumpatan dan kualiti tulang untuk mengelakkan patah atau keretakan yang lebih teruk.
Antara bifosfonat yang paling banyak digunakan termasuklah alendronat, etidronat, risedronat, ibandronat dan zoledronat. Pengurusan yang betul adalah perlu untuk terus mengurangkan kesan sampingannya.

Reseptor Pengawalatur Estrogen Selektif (SERM)

Satu lagi jenis ubat anti-penyerapan adalah Reseptor Pengawalatur Estrogen Selektif (SERM). Dadah ini boleh menyerupai estrogen dalam sesetengah tisu atau menghalang tindakan estrogen pada tisu lain.
Serms boleh memberikan manfaat estrogen yang diperlukan dalam mengurangkan penyerapan tulang. Raloxifene, sejenis ubat SERM, adalah satu-satunya ubat yang digunakan dalam rawatan dan pencegahan oestoporosis bagi wanita yang sudah menopaus.

Kalsitonin

Kalsitonin turut digunakan sebagai agen anti-penyerapan. Ia boleh membantu menstabilkan tahap kalsium dalam badan anda dan mengelakkan kehilangan tulang dengan menghalang proses penyerapan tulang. Kalsitonin boleh diambil melalui suntikan atau semburan hidung. Walaupun tidak efektif seperti dadah anti-penyerapan yang lain, kalsitonin telah terbukti dapat mengurangkan sakit belakang bagi mereka yang mempunyai keretakan akibat osteoporosis.

Terapi Penggantian Hormon/ Estrogen (HRT/ERT)

Doktor anda mungkin mencadangkan terapi penggantian hormon (HRT) atau terapi penggantian estrogen (ERT). Disebabkan tahap estrogen rendah akibat menopaus, HRT dan ERT boleh membantu menggantikan estrogen dalam badan. Digunakan untuk mengurangkan penyerapan tulang dan kehilangan tulang selepas menopaus awal di kalangan wanita, HRT dan ERT semakin kurang digunakan kini berikutan kegusaran tentang peningkatan risiko kanser.

Hormon Paratiroid

Terdapat juga agen pembinaan tulang yang boleh membantu merawat osteoporosis kritikal. Satu daripadanya adalah hormon paratiroid, iaitu penyelaras utama kalsium dan fosfat dalam tulang bagi badan. Teriparatide, versi sintetik hormon paratiroid digunakan untuk merangsang perkembangan tulang.

Teriparatid biasanya diberikan kepada mereka yang menghidap osteoporosis kritikal yang tidak boleh mengambil ubat lain atau bagi mereka yang mendapati ubat lain tidak efektif. Ini biasanya disebabkan kosnya yang tinggi dan perlu disuntik setiap hari.

Strontium Ranelat

Satu rawatan terbaru yang digunakan bagi osteoporosis adalah strontium ranelate. Dadah ini boleh mengurangkan risiko keretakan vertebra hingga hampir separuh bagi wanita selepas menopaus yang menghidap osteoporosis. Seperti kebanyakan rawatan osteoporosis, strontium ranelate bertujuan mengurangkan kehilangan tulang dan meningkatkan pembentukan tulang, lalu meningkatkan jisim tulang untuk mengelakkan lebih keretakan.

langkah pencegahan lain:

Ostematrix Shaklee


ostematrix ialah produk dari shaklee. suplemen tambahan untuk tulang.malah ia lebih hebat berbanding calcium biasa. 

mengapa ostematrix?




kelebihan lain untuk ostematrix:


di dalam ostematrix shaklee terdapat vitamin D dan mangan. 

apakah fungsi vitamin D dan Mangan?

Vitamin D termasuk jenis vitamin yang larut dalam lemak seperti vitamin A dan vitamin E. Vitamin yang dikenal dengan nama Kalsiferol ini berperanan dalam pembentukan tulang dan gigi bersama dengan kalsium. 

Vitamin D merupakan satu-satunya jenis vitamin yang dihasilkan di dalam tubuh. Tak perlu vitamin khusus asalkan mendapat cukup banyak sinaran matahari pagi atau petang.

Gejala kekurangan vitamin D antaranya ialah otot dan tulang lemah, serta terjadi osteomalacia dan meningkatnya kadar gula darah. Beberapa penyakit saraf seperti multiple scleorsis, alzheimer, parkinson juga disebabkan kekurangan vitamin D.

Sumber makanan yang mengandung vitamin D antaranya ialah ikan tuna, udang, mentega, biji bunga matahari, dan minyak ikan.

Mangan (Mn)

Mangan berperan sebagai kofaktur berbagai enzim yang membantu bermacam proses metabolisme. Enzim yang berkaitan dengan mangan berperan dalam sintesis ureum, pembentukan jaringan ikat dan tulang, serta mencegah peroksidasi lemak oleh radikal bebas. Mangan juga berperan dalam pengontrolan gula darah, metabolisme energi, fungsi hormon tiroid, fungsi otak, dan untuk pengontrolan neurotransmiter.

Buah dan sayuran yang mengandung Mangan : kacang-kacangan, sayuran berdaun hijau, bit, dan gandum.

untuk order ostematrix dengan sy, boleh lah whatsapp sy

AYA 017-7131401

atau PM di facebook. 


No comments:

like kalau suka :D